Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-05-09@17:45:07 GMT

فریدون مشیری خدمتگزار انسانیت بود

تاریخ انتشار: ۳۰ شهریور ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۳۵۳۹۹۳

فریدون مشیری خدمتگزار انسانیت بود

شعر رسانه‌ای است که به خوبی می‌تواند در خدمت اهداف انسانی قرار گیرد. تاریخ ادبیات فارسی پر است از شاعرانی که شعر و ادبیات را نه برای نام و نشان که برای بیان مفاهیم والا به کار گرفته‌اند.

به گزارش خبرنگار ایمنا، فریدون مشیری کسی است که شعر خود را در خدمت انسانیت قرار داد. او شاعری نوپرداز، محبوب و از مفاخر شعر و ادب معاصر فارسی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مشیری زاده ۳۰ شهریور ۱۳۰۵ در تهران بود. علاقه و استعداد او در شاعری خیلی زود خود را نشان داد. خود در این باره گفته است: در آن ایام سخت به شعر علاقه نشان می‌دادم. صدها بیت از حافظ حفظ داشتم تا در میدان مشاعره که در مدرسه ترتیب داده می‌شد پیروز باشم. مشیری در شیوه شاعری نه اسیر تعصبات سنت گرایان شد و نه مجذوب نو پردازان افراطی، راهی را که او برگزید، همان حالت نمایان بنیان گذاران شعر نوین ایران بود. به این معنا که کوتاه و بلند شدن مصرع‌ها و استفاده به جا و منطقی از قافیه را پذیرفت اما از لحاظ محتوی و مفهوم نگاهی تازه و نو به طبیعت، اشیا، اشخاص و آمیختن آنها با احساس و نازک اندیشی‌های خاص خود داشت. شعر مشیری بازتابی از همه مظاهر زندگی است. او همواره ستایشگر خوبی، پاکی، زیبایی و عواطف انسانی بوده است.

غلامحسین شریفی استاد ادبیات معاصر در خصوص این شاعر به خبرنگار ایمنا می‌گوید: فریدون مشیری با شعر معروف کوچه شناخته می‌شود به همین دلیل زمانی که نام او آورده می‌شود بی‌درنگ به یاد این شعر می‌افتیم. مشیری مانند تمامی انسان‌ها دارای لحظات گوناگونی بوده است و در هر لحظه‌ای حالتی خاص داشته که آن را در شعر بیان می‌کرد. به صورت کلی شاعر فرزند زمان و لحظه خود است، یافت خود در لحظه را می‌نویسد و ممکن است در لحظه‌ای دیگر حالتی که توصیف کرده را نداشته باشد، اما صادق است و خود سانسوری نمی‌کند.

وی می‌افزاید: فریدون مشیری یکی از صاف‌ترین، زلال‌ترین و صادق‌ترین شعرای معاصر است که هر زمان از چیزی متأثر می‌شد آن را در شعر خود ابراز می‌کرد. گاهی از طبیعت متأثر می‌شد و عشق خود را نسبت به آن بیان می‌کرد و گاهی در موضع ناراحتی، غم، حزن و اندوه قرار می‌گرفت. صداقت و زبان لطیف، روان و بی گره مشیری از عوامل علاقه مردم به اشعار او است.

این استاد ادبیات با بیان اینکه "صاحب چهار مقاله نوشته است تا بر سخن گوینده عیب و ایراد نگیرند، سخن او پخته نمی‌شود"، ادامه داد: اگر فردی بخواهد موفق باشد باید حتماً سخن او نقد شود و کسانی لایق نقد سخن هستند که سخن شناس باشند. مشیری در حلقه شعر کسانی چون سایه و شفیعی کدکنی شرکت می‌کرد. پس طبیعتاً سخن او پخته و سخته است.

شریفی تصریح می‌کند: غالب مردم ایران ذوق شعری دارند، اما آن را پرورش نمی‌دهند، برای شعر گفتن باید شعر شاعران پیشین خوانده شود. مشیری علاوه بر اینکه ذوق سلیم و مستقیمی داشته؛ شعر شاعران پیش از خود را نیز خوانده و در مواردی هم به آنها اشاره کرده است و این دلیل توفیق او است.

موسیقی و شعر دو روی یک سکه‌اند

وی با اشاره به استفاده از اشعار مشیری در موسیقی و علاقه او به این هنر می‌گوید: موسیقی و شعر ارتباط بسیار تنگاتنگی با یکدیگر دارند و دو روی یک سکه هستند. موسیقی شعر بدون کلام و شعر موسیقی گویا است. کسی که شعر می‌گوید، قطعاً ذوق موسیقایی درستی دارد و موسیقی را می‌شناسد. اگرچه ممکن است گوشه‌ها و دستگاه‌ها موسیقی را نشناسد. همینطور کسی که موسیقی را می‌شناسد، حتماً شعر می‌داند.

این استاد ادبیات می‌افزاید: غالباً موسیقیدانان بزرگ خیلی با شعر ارتباط دارند و اشعار بسیاری حفظ هستند. خوانندگان مکتب اصفهان به اندازه‌ای شعر حفظ بوده‌اند که در موقعیت‌های مختلف اشعار متناسب با آن موقعیت را می‌خواندند. در مورد مرحوم تاج اصفهانی و شاگرد ایشان استاد علی‌اصغر شاه‌زیدی این مساله زیاد عنوان شده است.

شریفی ادامه می‌دهد: متأسفانه امروزه خوانندگان اشعار ضعیف را انتخاب می‌کنند، لحن نادرستی دارند و حتی آنها را اشتباه می‌خوانند. بدتر از آن اینکه شعر شاعر را چند قسمت کرده و از یک بخشی آن به نام شعر خود یاد می‌کنند. از طرفی مخاطبان نیز به اشعار به کار رفته در موسیقی چندان توجهی نمی‌کنند. برخی از اشعار موسیقی‌های امروزه، مضحک است.

وی اضافه می‌کند: هنرمندانی که با شعر سرو کار دارند، در کار خود موفق تر هستند، نمونه بارز آن استاد شجریان است و کسانی که در موسیقی ذوق مستقیمی دارند شعرشان بسیار خوب خواهد شد، نمونه آن "سایه" است.

شعر مشیری شعر انسان است

این استاد ادبیات با بیان اینکه "شعر مشیری شعر انسان است" می‌گوید: طبیعتاً اولویت مشیری در شعر هم‌وطنانش بوده‌اند اما او صرفاً برای مردم ایران شعر نمی‌سرود. برای نمونه وقتی آزار و اذیت کودکان لبنانی که مورد ستم قرار گرفته بودند را دید، منقلب شد. شعر "تفنگت را زمین بگذار" سروده او در همین خصوص است.

شریفی ادامه می‌دهد: علاوه بر این برای بزرگان ایران چون امیر کبیر، سوق دادن انسان به طبیعت و یادآوری این امر که انسان باید از طبیعت و زندگی که خدا به او بخشیده بهترین استفاده را ببرد، نیز شعر گفته است. مشیری بر کسانی که مانع لذت بردن انسان‌ها از زندگی می‌شوند، نهیب می‌زند و می‌گوید بگذارید انسان زندگی کند.

وی اضافه می‌کند: از دید من ترویج شعر مشیری یکی از راه‌های ترویج اخلاق، اندیشه متعالی انسان مداری و خدا باوری است.

کد خبر 445176

منبع: ایمنا

کلیدواژه: شعر و ادبیات ادبیات شعر معاصر شاعران فریدون مشیری شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق فریدون مشیری استاد ادبیات شعر مشیری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۳۵۳۹۹۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برگزاری نشست تخصصی شاهنامه خوانی بنیاد ایران شناسی شعبه لرستان در سال ۱۴۰۳

به گزارش خبرآنلاین لرستان ،نخستین نشست تخصصی شاهنامه خوانی به همت بنیاد ایران شناسی شعبه لرستان با همکاری شهرداری خرم آباد با حضور شاهنامه خوانان ، استادان و دوستداران ادبیات برگزار شد .

مجتبی رومانی رئیس بنیاد ایران شناسی شعبه لرستان در نخستین نشست تخصصی شاهنامه خوانی در سال جدید ضمن گرامیداشت یاد وخاطره زنده یاد استاد جمشید صادقی یکی از شاهنامه پژوهان استان لرستان اظهارداشت خداوند منان را شاکریم که به همت استادان رشته ادبیات فارسی و ظرفیت های موجود و با همکاری شهرداری خرم¬آبادتوانستیم نخستین نشست تخصصی شاهنامه خوانی را برگزار نمایم امیدوارم بتوانیم با خرد جمعی و هم افزایی این نشست ها را در راستای بالابردن سطح آگاهی عموم مردم از کتاب شاهنامه فردوسی اثر حکیم ابوالقاسم فردوسی، این شاهکارحماسی زبان فارسی و حماسه ملی ایرانیان گامی موثر برداریم .

در ادامه این نشست مظفر فروغی در رابطه با منش و اندیشه ی زنده یاد استاد جمشید صادقی ،شاهنامه پژو لرستانی به ایراد سخنرانی پرداختند و در ادامه طاهره اسدیان فعلی و مظفر فروغی با خوانش داستان پادشاهی فریدون و ماجرای خواستگاری جندل فرستاده ی فریدون از دختران پادشاه یمن توضیخاتی را ارائه دادند ؛ که در پیرامون آن بحث هایی توسط حاضرین مبنی بر چند و چون آن مطرح شد و در مورد چرایی اکراه سرو پادشاه یمن در دادن دخترانش به پسران فریدون و دادن کلید حل معمای پادشاه یمن، توسط فریدون به پسرانش که قبل از رفتن انها به نزد پادشاه یمن، فریدون با پیشگویی خود آنها را مطرح و ادامه ی داستان که به برگزاری مراسم ازدواج سه پسر فریدون با سه دختر سرو ، پادشاه یمن، منجر می شود .بحث گفتکو صورت گرفت .

یادآور می شود نشست تخصصی شاهنامه خوانی بنیاد ایران شناسی شعبه لرستان با همکاری شهرداری خرم آباد هردو هفته یکبار در روز دوشنبه رأس ساعت ۱۷ در سالن جلسات شهرداری مرکزی خرم آباد برگزار می شود.

46

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1904260

دیگر خبرها

  • انتشار ۲ کتاب آموزشی جدید در حوزه موسیقی ایرانی
  • فال حافظ امروز : یک غزل ناب و یک تفسیر گویا (20 اردیبهشت)
  • خبر خوب برای اورتون؛ فرهاد مشیری از توافق برای فروش باشگاه خارج می‌شود
  • پوکی استخوان و ضعف ایمنی بدن به‌دلیل کمبود این ویتامین
  • حمایت از حقوق بین‌المللی بشردوستانه برای تضمین سلامت همه مردم
  • برگزاری نشست تخصصی شاهنامه خوانی بنیاد ایران شناسی شعبه لرستان در سال ۱۴۰۳
  • کریم منصوری: «معلمی» بزرگترین آرزویم است
  • «معلمی» بزرگترین آرزویم است
  • اساتید دانشگاه در امید آفرینی برای جامعه نقش آفرینی کنند
  • جای خالی «عیسی قلی‌پور» همیشه احساس می‌شود/ تشییع «بخشی» در زیر باران و درسی که مردم به مدیران فرهنگی دادند